Het Finse agentschap voor vervoer en communicatie Traficom heeft de details bekendgemaakt van een "ernstig incident" dat zich op 13 mei op de luchthaven Helsinki-Vantaa heeft voorgedaan toen een drone tijdens het opstijgen zeer dicht bij de vleugel van een vliegtuig vloog.

Het agentschap verklaarde dat de bemanning van een lijnvliegtuig een op afstand bestuurbare drone in de buurt van de rechtervleugel had waargenomen terwijl zij zich op een hoogte van ongeveer 400 meter bevonden.

In de verklaring benadrukte Traficom dat iedereen die een drone bedient zich bewust moet zijn van verboden en beperkte luchtruimgebieden in overeenstemming met de EU-wetgeving.

"Een drone die de vleugel van een vliegtuig raakt, kan aanzienlijke schade veroorzaken, en de situatie in kwestie was zeer alarmerend", aldus Traficom-directeur Jari Pöntinen.

De drone vloog binnen de beperkte geografische UAS-zone die is ingesteld om de luchthaven van Helsinki te beschermen op het moment van het incident, en de drone-exploitant had geen vergunning die was afgegeven door de luchtverkeersleiding, voegde Pöntinen eraan toe.

Er is momenteel geen informatie over de identiteit van de drone-exploitant, hoewel een onderzoek aan de gang is, aldus Traficom, maar het vinden van de exploitant zal uiterst moeilijk zijn.

Bron: yle.fi