De Ultimate Heliport in het Waterfall-district in Midrand is maandag 3 mei 2021 een uur lang stilgelegd nadat was waargenomen dat drones in de helikoptervliegbaan vlogen.

Op 3 mei, kort na 08.00 uur, meldde een medewerker van Ultimate Heliport dat hij twee drones had gezien die direct in de helikoptervliegbaan van Ultimate Heliport opereerden terwijl hij naar het werk reed, zei Ultimate Heli. Vanwege het risico op aanvaring met helikopters en een mogelijk fatale aanvaring tussen een helikopter en een van de drones, heeft Ultimate Heliport direct alle vluchten opgeschort tot het moment dat beveiligingsmedewerkers konden onderzoeken en het luchtruim vrij was van drone-activiteit.

De helihaven was een uur lang gesloten en veroorzaakte verstoringen van de Gauteng helikopterdiensten die opereren vanuit Ultimate Heliport.

Air Ambulance-operators Netcare 911 en HALO Aviation, die cruciale ondersteuning bieden aan de gemeenschap bij dodelijke auto-ongelukken, ziekenhuisverplaatsingen en dringende medische zorg, evenals surveillance-operators zoals Bidvest Protea Coin, Netstar en SBV, werden allemaal gedwongen hun vluchten aan de grond te houden, volgens Ultimate Heli.

Bij nader onderzoek werd vastgesteld dat Hilti Zuid-Afrika deze twee drones bediende boven hun kantoren op 550 meter afstand van de helihaven. Het incident is gemeld aan de South African Civil Aviation Authority voor verder onderzoek.

Dit is niet de eerste keer dat drones problemen hebben veroorzaakt in het Zuid-Afrikaanse luchtruim - ze hebben het luchtverkeer een aantal keer verstoord en in oktober 2020 was er mogelijk een vermoedelijke drone betrokken bij een botsing met een licht vliegtuig op Rand Airport.

"Het moet echter worden benadrukt dat drones in de lucht een aanzienlijk risico vormen voor bemande vliegtuigen", zei de Commercial Unmanned Aircraft Association of Southern Africa (CUAASA) destijds. “Een drone die in een motor wordt ingeslikt, kan een rampzalig ongeval veroorzaken. Het is daarom belangrijk om eigenaren van drones eraan te herinneren de voorschriften te volgen en met name niet met hun drone in de buurt van vliegvelden te vliegen. "

Bron: defenceWeb